Bruggen en Sluizen bediening Groningen

In de provincie Groningen worden vele bruggen en sluizen centraal bediend door brugwachters. In Oost-Groningen echter wordt er veel gewerkt met zelfbedienings- bruggen en sluizen en in de regio Veendam en Pekela zal een brugwachter meerijden met het konvooi.

Brug- en sluisbediening Groningen

Ruiten Aa kanaal
In het circuit Ruiten Aa van Ter Apel naar Veelerveen geldt zelfbediening met sleutel van 08:00 t/m 20:00 uur. Aansluitende vaarweg Bourtangekanaal (1,5 KM) richting Jachthaven Bourtange en mogelijkheid om met een klein bootje door de vesting te varen. Nabij Vlagtwedde nog een aansluitende vaarweg richting Parc Emslandermeer via vaste brug (hoogte 3,00 meter). Voorbij Vlagtwedde vaste brug Noabersbadde, ook wel Mercedesbrug genoemd (hoogte 2,50 meter). Daarna vervolg via B.L. Tijdenskanaal (verlengde van Ruiten Aa).


Verenigd B.L. Tijdenskanaal
Verlengde van Ruiten Aa kanaal. Ongeveer waar de Ruiten Aa over gaat in het B.L. Tijdenskanaal aansluitende vaarweg aan linkerzijde (Veendiep) met vaste brug van 2,50 meter. Verder alle bruggen doorvaarthoogte 2,50 meter en zelfbediening met sleutel.


Veendiep
Het Veendiep is een vaarweg van ca. 5 km lang en loopt van het B.L. Tijdenskanaal naar de Westerwoldse Aa. In het begin zelfbedieningssluis (met sleutel, maar de sluis staat bijna altijd open). Bediening dagelijks van 08:00 tot 21:00 uur. Doorvaarthoogte gehele Veendiep 2,50 meter, diepgang 1,10 meter (op sommige plaatsen ondiepe stukken!)


Westerwoldse Aa
Westerwoldse Aa vaste bruggen 2,50 meter met uitzondering van de brug nabij recreatiegebied Wedderbergen (indien je richting de haven van Wedderveer wilt). Deze brug is slechts 2,35 meter. Ophaalbrug bij Klein Ulsda zelfbediening met sleutel van 08:00 t/m 21:00 uur. Brug in Rijksweg nabij Nieuweschans ruime doorvaarthoogte. In Nieuweschans worden 3 bruggen gecombineerd bediend door een brugwachter. Voor bediening brugwachter waarschuwen; zie informatieborden aldaar aanwezig. Sluis en brug bij Nieuwestatenzijl ook in overleg met brugwachter. Zie informatiebord bij de sluis. Bediening van sluis en brug maandag t/m zaterdag 08:00 t/m 17:00 uur. Zon- en feestdagen 09:00 t/m 17:00 uur. Bediening afhankelijk van getij en diepgang.


Ter Apelerkanaal / Musselkanaal / Stadskanaal
Onder deze naam worden de gegevens vermeld van het Ter Apelerkanaal, het Stadskanaal, Musselkanaal en de verbinding met Barnflair en met Bareveld. Bediening bruggen en sluizen Ma. t/m Za. 8-12 en 13-17 uur. Op zon- en feestdagen gesloten.


Pekeler Hoofddiep
Vanaf Oude Pekela (Jachthaven) naast de Blijhamsterbrug en vanaf de andere kant v.a. de Koppelsluis. Ma. t/m Za. 9:30 tot 16:30 uur. Na 16:30 is er geen bediening meer mogelijk, dus dan wordt er verwacht dat u een ligplaats zoekt. Het is uiteraard mogelijk om op deze route voor onbepaalde tijd aan te leggen ergens aan de kade. Bij vertrek om 13:30 uur is het mogelijk om vanaf Stadskanaal de jachthaven van Pekela te bereiken. Hetzelfde is mogelijk in omgekeerde richting. Op zon- en feestdagen gesloten, hetzelfde geldt voor de tweede zaterdag in september.


Oude Pekela
Komende vanaf het Winschoterdiep kan men via de Renselbrug (spoorbrug) de Pekel Aa opvaren richting het Pekeler Hoofddiep. Als u zich 's ochtends meldt om 9:00 uur bij de spoorbrug kunt u aansluitend in Pekela direct meevaren (start 9:30 uur). Bediening Spoorbrug over de Rensel Ma. t/m Za. 9-12 en 14-17:30 uur. Zondags 10:30-12 en 14:30-16:30 uur. De Winschoterhogebrug wordt centraal bediend vanaf de bedieningspost Beertsterbrug in het Winschoterdiep. Ma. t/m Za. 6-12 en 13-19 uur. Zon- en feestdagen 9-19 uur, echter afhankelijk van bediening overige bruggen. De fietsbrug over de Pekel Aa is gedurende het hele jaar te bedienen met een zelfbedienings sleutel. Doorvaarthoogte in gesloten stand is 2,50 meter.


Veendam
Bruggen in het A.G. Wildervanckkanaal van Winschoterdiep naar Veendam: De Meedenerbrug, Geert Veenhuizerbrug en de spoorbrug worden door een brugwachter bediend waardoor wachttijden kunnen ontstaan. Ma. t/m Vr. 6-7:30, 8:30-12, 13-16:30 en 17:30-19 uur. Begeleide vaart, indien mogelijk in konvooi, aanroepen VHF 22 mogelijk. Za. 6-12 en 13-19. Zon- en feestdagen gesloten.
Oosterdiep van Veendam naar het Stadskanaal, Langebosschemeer en Bareveld. Door de vele bruggen kunnen er wachttijden ontstaan. De 32 beweegbare bruggen en 4 sluizen worden door brugwachters bediend. In Veendam is ook nog een spoorbrug die in principe altijd open staat, behalve gedurende treinpassages (op werkdagen 2x p/d, 10:00 en 15:30 uur). Bediening Ma. t/m Za. 8-12 en 13-17 uur. Zon- en feestdagen geen bediening.
Westerdiepsterdallenkanaal: een nieuwe vaarroute tussen Kiel Winneweer en Veendam (Langebosschemeer). In de route 2 vaste bruggen met doorvaarthoogte van 3,20 meter. Verder een zelfbedieningssluis (met sleutel), het Westerverlaat. Via het Langebosschemeer kunt u doorvaren via een sluis en 2 bruggen naar het centrum van Veendam of richting Oosterdiep en A.G. Wildervanckkanaal.


Aan deze pagina wordt nog gewerkt!