Vaarroute door Oost Groningen

Begin van de route: Haven Wedderveer
Einde van de route: Haven Wedderveer
Aantal km: 32 of 25,7 KM
Aantal bruggen: 5
Aantal sluizen: 0
Max. diepgang: 1.10
Max. brughoogte: 2.45
Klik op de route om te vergroten

Deze route door Oost Groningen begint bij Camping Wedderbergen. Natuurlijk kun je ook op ieder ander punt starten, zoals bijvoorbeeld vanaf Winschoten, Nieuweschans of Veelerveen. In dat geval reken je de afstand vanaf de camping t/m de afslag Veendiep niet mee. Je kunt de route ook in andere richting varen, en als je tijd over hebt een kijkje nemen in Nieuweschans. Veel succes en vaarplezier !

De route vanaf Haven Wedderveer / Camping Wedderbergen.

Vanaf de Haven Wedderveer vertrekken we, en gaan linksaf de haven uit. Al snel varen we langs de camping en na een tijdje kom je bij de afslag naar het Veendiep (na 3,15 km). Hier varen we gewoon rechtdoor, maar je kunt natuurlijk ook het Veendiep op gaan en de route in tegenovergestelde richting volgen...

Na 9,2 km kom je aan bij de sluis die bekend staat onder de naam Bultsterverlaat. Hier gaan we gewoon verder over de Westerwoldse Aa (dus niet door de sluis). Al snel krijg je de eerste brug in zicht, de ophaalbrug van Klein-Ulsda. Alle bruggen op de route zijn zelfbedieningsbruggen, hiervoor heb je een sleutel nodig die gratis bij verschillende havenmeesters te halen is. Je betaalt wel 20 euro borg.

We varen verder in noordelijke richting, een halve kilometer na de brug heb je een kleine afslag, deze ga je voorbij. Dit is een stukje water dat doodloopt. Een stukje verder heb je erg mooie natuur. Zeker aan te raden om wat foto's te maken (even doorsturen en we zetten ze op de website !). Na 13,5 km verbreedt het water zich en heb je een afslag naar rechts. Je kunt hier afslaan en de route vervolgen, maar als je tijd over hebt is het zeker de moeite waard om ongeveer 2 km door te varen om een kijkje te nemen in Nieuweschans. Hou er wel rekening mee dat je ook weer 2km terug moet varen !

Na de afslag te hebben genomen heb je na 2 km een brug. Ook deze brug is weer zelf te bedienen. Je vaart nu op het Verenigd B.L. Tijdenskanaal. Vier kilometer verder kom je weer een zelfbedieningsbrug tegen en na in totaal 21 km varen weer een. Na 2 km heb je de laatste brug van de route en een kilometer verder ben je in Rhederbrug aangekomen, niet te verwarren met het gelijknamige Duitse plaatsje.

Even voorbij Rhederbrug heb je de afslag naar het Veendiep. Vanaf dit punt wordt de route echt interessant. Het Veendiep is een rustig stukje water waar je niet veel andere boten zult tegenkomen. Desondanks is het zeker de moeite waard om er een keer te varen. Het is erg smal, dus als een boot wil passeren is het zoeken naar een geschikt plekje. Er is schitterende natuur, je vaart in principe door een bos heen.

Nog geen 3 km verder heb je aan de linkerkant haven Veendiep. Het kleine haventje biedt plaats aan een tiental bootjes, maar ga er maar vanuit dat er geen boten liggen. In het hoogseizoen wil het nog wel eens voor komen dat er een aantal bootjes in de haven liggen. De havenmeester is Pieter Dekker, tevens havenmeester van de haven van Wedderveer. In het haventje van het Veendiep is wel een toilet en douche hokje aanwezig. Een ideale plek om even pauze te nemen.

Na de route te hebben voortgezet kom je na een tijdje bij een bruggetje (hoogholtje) gevolgd door een ietswat scherpe bocht. Dit is vooral te merken als je de bocht vanaf de tegenovergestelde richting nadert. Een stukje verder zijn we terug op de Westerwoldse Aa (linksaf). Na iets meer dan 32 kilometer zijn we terug bij het startpunt, de haven Wedderveer. Mocht je de route ergens anders gestart zijn, dan reken je van het totaal aantal kilometers 6,3 af.

We hopen dat je veel vaarplezier beleeft aan deze route. Op bovengeschreven tekst zit uiteraard copyright. Wil je de tekst elders gebruiken, neem dan a.u.b. contact met ons op.

Reacties op deze vaarroute

 
Reactie door: beereboot
Datum: 28 april 2008
Reactie: hoi webowner. hebben deze route zondag 27 april gevaren en ,t was zeker de mooite waard. vooral ,t laatste stuk als je eenmaal door de groene sluis bent gevaren. zeer zeker een aanrader voor wie es lekker wil touren in ,t oost-groningse.

 
Reactie door: vareninhetnoorden
Datum: 30 maart 2008
Reactie: Als eigenaar van deze website wil ik zelf het spits afbijten, tevens om het systeem te testen ;-)

Heb de route zelf geschreven en ook gevaren, en 't is een leuke route. Zover ik me kan herinneren ongeveer 4 a 5 uur onderweg geweest, incl. bruggen en sluizen (je komt maar 1 sluis tegen, de Groene Sluis bij Bellingwolde. Deze staat meestal open en je kunt zo doorvaren !) Zeker een aanrader om zelf eens te varen !

Reactie geven op deze vaarroute

Meld je gratis aan en log in om een reactie te geven!