Vaarroute Zuidlaardermeer - Oost-Groningen

Begin van de route: Zuidlaardermeer
Einde van de route: Oost-Groningen (Stadskanaal, Ter Apel, Bourtange)
Aantal km: 0
Aantal bruggen & sluizen: ca. 40
Max. diepgang: 1.30 (m.u.v. deel Zuidlaardermeer)
Max. brughoogte: 3 meter


Deze route begint op het Zuidlaardermeer en eindigt in Oost-Groningen. Het is een vaarroute gebasseerd op de nieuwe vaarverbinding vanaf het Zuidlaardermeer via Kiel Winneweer richting Stadskanaal en Ter Apel. De route is vanaf 3 mei 2008 te varen. Tevens is er op diezelfde dag een spectaculaiere opening van het nieuwe vaarcircuit. Zie voor meer informatie de pagina Van Turfvaart naar Toervaart. Het is geen doorlopende route, dus je komt niet terug op het beginpunt (of je moet al een aantal dagen varen en via een andere vaarweg terug gaan)

We beginnen op het Zuidlaardermeer

Vanaf het Zuidlaardermeer varen we in de richting zuid richting Kiel Winneweer. Al na minder dan een kilometer heb je de eerste brug en een kilometer verder weer n. Na 3 km varen komen we bij de eerste sluis, een nieuwe sluis bij Kiel Winneweer (nabij Vlomarkt "De Toekomst"). Een kilometer verder zijn we aangekomen op het Kieldiep. Hier slaan we rechtsaf.

Na iets meer dan een kilometer hebben we de 2e brug. Er zullen er in dit traject nog vele bruggen en sluizen volgen, houdt daar rekening mee ! Al 9 KM verwijderd vanaf het Zuidlaardermeer, en al 13 bruggen gepasseerd ga je met de bocht mee naar rechts. Een halve kilometer verder weer links (voor de bocht zit nog een brug) en de volgende (15e) brug is alweer in zicht. Nog geen KM verder weer een brug, en een tijdje later nog 5. Daarna kom je aan bij de tweede sluis, gevolgd door... jawel, weer een brug !

Dan een tijdje rust en de volgende brug is weer in zicht, en nog n. Dan volgt er een aparte bocht naar links en wr een brug. Je bent aangekomen in Bareveld. Een stukje verder weer rechts en je komt bij de Spoorbrug van Bareveld. Een stukje verder kom je onder de snelweg door. De hoogte van de burg is ca. 3 meter. Dan volgt er een heel eind "immer geradeaus" zoals de Duitse buren zouden zeggen. Na totaal 21 KM varen zou je kunnen afslaan het Pekelderdiep op. Wij gaan echter rechtdoor.

Heel wat vaaruren, bruggen en een sluis verder en Stadskanaal voorbij ben je in Musselkanaal. We varen nog steeds op hetzelfde kanaal, steeds rechtdoor. In Jipsingboermussel ga je met de bocht mee naar rechts. Je zou nog een stukje rechtdoor kunnen maar dan houdt het water op. Afslaan dus ! Je vaart nu in de richting zuid en komt na een tijdje bij een grote brug. Na de brug linksaf je bent na 42 KM varen in Ter Apel !

Waar kan ik nu verder heen ?

Als je nog 3 kilometer verder vaart, kom je aan bij de haven van Ter Apel. Dit is een ruime haven met vele faciliteiten, zeker de moeite waard om eens aan te meren. Je kunt ook nog verder rechtdoor varen, dan kom je na een tijdje in Duitsland.

Je kunt er ook voor kiezen om voorbij de haven linksaf te slaan het Verenigd B.L. Tijdenskanaal op te gaan. Je kunt dan naar Bourtange (kleine 20km v.a. Ter Apel) of zelfs door naar Vlagtwedde (23 km), Veelerveen (25 KM), Rhederbrug NL (30 KM) of Nieuweschans (42 km).

Vanaf Nieuweschans is het nog maar 6 kilometer naar Nieuwe Statenzijl. Aldaar kun je de Dollard op.

Reacties op deze vaarroute

 
Reactie door: fransfit
Datum: 09 december 2008
Reactie: Een hele leuke route, ongelofelijk dat er zoveel mensen het zo goed regelen met al die bruggen. Ach die zondag is een mooie rustdag mits je niet in een stadskern ligt zoals bv Stadskanaal, wat een elende was dat zeg. groetjes van frans.

 
Reactie door: Jan
Datum: 27 oktober 2008
Reactie: Jammer, dat er geen zondagbediening is.

 
Reactie door: Jan
Datum: 14 januari 2009
Reactie: Groningen wil graag het vaartoerisme vergroten. Maar door de vele opstakels; konvooivaart en zondagsluiting blijft groningen onaantrekkelijk bij de Nederlandse bevolking. Maar ook voor de Groningers zelf. Immers, in het weekend wil je er op uit met je bootje, en net dan draaien er geen bruggen om naar huis te varen. J. Guikema

 
Reactie door: dejolo
Datum: 24 mei 2009
Reactie: Wij hebben vandaag de toervaart gedaan. Met onze dank aan de brugwachters Frans, Robert, Dikkie en Bernhard! We hadden om 10 uur afgesproken bij de eerste brug vanaf Zuidlaardermeer, en daar stonden ze te wachten op ons. Gezellige mannen die je helemaal begeleiden en adviseren wat je kunt doen en welke kant je opzou willen varen. We hebben een sleutel gekocht om de zelfbediening van de sluis naar Veendam te kunnen bedienen. De brugwachters in Veendam nemen het over tot Bareveld, en daar stond Frans weer samen met Dikkie te wachten om ons weer te begeleiden met de bruggen en sluisen naar het zuidlaardermeer. Onderweg nam Robert het weer over van Dikkie, en zo zijn we met stralend weer door het water gaan varen. Het is echt de moeite waard om dit een keer te doen! Het was een leuke dag!

 
Reactie door: Henderika01
Datum: 07 oktober 2009
Reactie: Zaterdag 26 september hebben we nog ff op de laatste zaterdag van het seizoen(1 okt gesloten) een rondje gevaren begonnen in Zuidbroek, via Veendam, Bareveld, Kieldiep, Zuidlaardermeer en Winschoterdiep weer terug naar Zuidbroek. Het was een flinke maar heel leuke tocht op een dag, maar dankzij de geweldige en gezellige bediening van de brugwachters ,Frans,Jan en Robert was het goed te doen. Aldus de heren was Sappemeer heel anders en dat is ook zo. Bedankt en goed bezig jongens! Als je zo,n tochtje dichtbij huis maakt zie je pas goed hoe mooi Groningen is. Wel jammer dat een tochtje als dit niet mogelijk is op zondag, omdat de 2 bruggen op het AG Wildervanck kanaal nu net niet op zondag bediend worden. Wel raar, Winschoterdiep wel. Verder zou het bevorderlijk voor de recreatievaart in Groningen zijn om wat meer ligplaatsen in het veld (a la Marrekrite)te creeren. Bijvoorbeeld een plek als Waterhuizen. Paar steigers erbij en dan kunnen er meer dan 3 boten liggen. J.Jager

 
Reactie door: Schuit
Datum: 02 juni 2009
Reactie: We hebben zondag 1 juni de tocht van het Zuidlaardermeer naar Langebosch en weer terug gevaren. In één woord Geweldig! Wat een vooruitgang van het vaarverkeer voor de Provincie Groningen. Het is een leuke tocht die enkele reis ongeveer 1 1/2 tot 2 uur in beslag neemt. Je kunt dus makkelijk op een dag heen en terug varen. Wij hadden de brugwachters Frans en Jan. Twee hele leuke aardige mannen die er veel plezier in hadden. Voor ons een hele aangename ervaring die we zeker iedereen aanbevelen. Binnenkort zullen we eens een langer uitstapje proberen.

 
Reactie door: Kemper
Datum: 20 augustus 2009
Reactie: De bedieners van de bruggen en sluizen verdienen de vele complimenten zeker!! Helaas was er om een \"Rondje Oost Groningen\" te doen een waarschuwingsbord (bij Ter Apel pas!!) dat er op weg naar Bourtange verondiepingen zijn tot 1 mtr...... We moesten dus terug met 4 kruisers. Slecht!! Ten eerste dat er niet gebaggerd wordt en ten tweede dat dit niet bekend gemaakt wordt in Veendam/Bareveld o.i.d.


Reactie geven

Meld je gratis aan en log in om een reactie te geven !