Van Turfvaart naar Toervaart

Boten in alle soorten en maten Vanaf 1 mei 2008 is het weer mogelijk om via het Zuidlaardermeer richting Bareveld te varen. De route van het Zuidlaardermeer naar Oost-Groningen is dus weer open. Op 2 mei 2008 vond er een feestelijke opening plaats. Vele schepen voeren in konvooi de nieuwe route.

- Foto's Van Turfvaart naar Toervaart
- Vaarroute Zuidlaardermeer - Oost-Groningen

Van Turfvaart naar Toervaart informatie


Het project "Van Turfvaart naar Toervaart" is een project waarbij verschillende gemeentes en overheid samenwerken aan het creeren van een vaarverbinding tussen het Zuidlaardermeer, via Kiel Winneweer, naar Oost Groningen (Stadskanaal, Ter Apel).

Verschillende Groningse en Drentse gemeentes zijn een samenwerking aangegaan; Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Emmen, Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde en de waterschappen Hunze en Aa's en Velt & Vecht maken deel uit van het samenwerkingsverband. Er is voor de start van de Agenda voor de Veenkolonien een projectbureau gestart.

Varen van het Zuidlaardermeer naar Oost-Groningen

Binnenkort is het mogelijk om vanaf het Zuidlaardermeer direct te varen naar Oost Groningen. Via Kiel-Windeweer en Annerveenschekanaal naar Bareveld en vandaar via een aan te leggen route naar het zeilmeer Langebosch bij Veendam. Later volgt misschien een verbinding via het Kieldiep naar Hoogezand.

Het plan "Van Turfvaart naar Toervaart" past in de verbetering van het Nederlandse toervaartnet die in 1985 is gestart. Het bleek als sinds toen een ontbrekende schakel in de vaarrecreatie om vanaf het Zuidlaardermeer naar Oost-Groningen (Stadskanaal, Ter Apel, Bourtange, Vlagtwedde) te varen. Het plan kan ook weer andere projecten in de omgeving stimuleren. Ze hebben dus een breed draagvlak van gemeentes en provinciale staten maar ook het MKB (plaatselijke ondernemers) hebben er baat bij.

Grensoverschrijdende vaarroutes

Vanaf Ter Apel is het mogelijk om ook richting Duitsland te varen. Vandaar dat ook onze Duitse buren het plan wel zien zitten. Ook het toerisme in het noorden (met name Groningen & Drente) zal er positieve gevolgen van ondervinden. Voor de provincie Groningen is het vaartoerisme (recreatie vaart) een van de thema's om Groningen voor toeristen op de kaart te zetten. Al met al zal het ook positieve invloed hebben op sociale aspecten zoals wonen en werken.