Waternavigatie: navigatie op de boot!

Digitale waternavigatie heeft de laatste jaren een enorme opmars gemaakt. Moest je vroeger bij de ANWB dure papieren waterkaarten kopen, tegenwoordig is waternavigatie op je laptop, iPad of iPhone meer de standaard geworden. Niet voor niks zijn er de afgelopen tijd een aantal zeer handige programma's uitgebracht waarmee je je laptop omtovert tot een volwaardig navigatiesysteem voor aan boord!

Welke waternavigatie software is er?

Als je op zoek bent naar een complete waternavigatie voor op je laptop dan heb je in principe keuze uit twee soorten software, namelijk PC Navigo van Noordersoft en WinGPS van Stentec Software. Met beide programma's is het mogelijk om te navigeren op basis van actuele waterkaarten. Stentec maakt de kaarten voor WinGPS helemaal in eigen beheer, en bij PC Navigo heb je de keuze uit standaard kaarten maar ook bijvoorbeeld waterkaarten van de ANWB of zelfs van de Nederlandse Hydrografische Dienst. Hierover lees je in het hoofdstuk over PC Navigo meer.

PC Navigo waternavigatie

PC Navigo is een zeer handig navigatiesysteem voor alle binnenwateren van Europa. Met PC navigo berekn je vooraf je route door simpelweg in te vullen van waar je vertrekt en wat je bestemming is. PC Navigo berekent dan de snelste, kortste, optimale (minste brandstof) of indien gewenst een toeristische route. Hierbij kan het programma rekening houden met afmetingen van je schip zoals diepgang en kruiphoogte (doorvaarthoogte).

Verder kun je met PC Navigo LIVE navigeren als je beschikt over een GPS ontvanger (ook wel "GPS muis" genoemd). Een GPS muis is tegenwoordig al te koop voor circa 30 euro; zeer aan te raden! Op de kaart zie je waar je vaart en welke jachthavens, bruggen en sluizen je passeert. Navigeren is vergelijkbaar met een Tomtom, echter zonder de gesproken aanwijzingen zoals je in de auto gewend bent.

Ook houdt PC Navigo rekening met stremmingen, bedieningstijden van bruggen, oponthoud door drukte op het water en stroming. Dergelijke gegevens kan je gemakkelijk via internet updaten in het programma. PC Navigo kan naast een GPS muis ook worden gekoppeld aan een AIS transponder. Hierdoor zie je op de kaart ook direct waar andere schepen in de buurt zich bevinden. Al met al is PC Navigo van Noordersoft een zeer compleet navigatiepakket voor de boot. Wij raden PC Navigo dan ook zeker aan!