Westerwoldse Aa

Max. diepgang: 1.30
Provincie: Groningen
Jachthavens aan Westerwoldse Aa: 2 stuks (Jachthaven Wedderveer en Nieuwe-Statenzijl)
Beheer: Hunze en Aa
Lengte Westerwoldse Aa: 25 km


De Westerwoldse Aa is een rivier die ontstaat achter Wedde en uitmondt in de Dollard bij Nieuwe-Statenzijl. De lengte is in totaal ongeveer 25km en halverwege is een afslag met een sluis naar het Winschoterdiep. Deze sluis nabij Klein Ulsda staat bekend als Bultsterverlaat.

Achter Wedde ontstaat de Westerwoldse Aa vanuit de Mussel Aa en de Ruiten Aa die daar samenkomen. In Wedde is een ruime aanlegsteiger voor passanten, je mag er maximaal 48 uur liggen. Ook de rondvaart- en partyboten uit Wedderveer maken er bijna dagelijks gebruik van als groepen bijvoorbeeld de Burcht in Wedde willen bezichtigen. Ongeveer drie kilometer vanaf Wedde vindt je de haven van Wedderveer. Hier zijn een tiental vaste seizoensplaatsen er is ook ruimte voor een aantal passanten. De rondvaart- en partyboten vinden hier ook hun thuishaven.

Een ruime kilometer verder loopt de Westerwoldse Aa langs camping De Wedderbergen. De camping biedt overigens prachtige ruime plaatsen aan, direct gelegen aan het water. Er is op dit gedeelte van de camping een nieuw sanitairgebouw aanwezig, een leuke plek om even aan te meren met de boot dus.

Na ongeveer 18 kilometer, vanaf Wedde gerekend, is bij Nieuweschans een klapbrug. Aan het einde van de Westerwoldse Aa in Nieuwe-Statenzijl is een sluis die toegang biedt tot de Dollard. Van daaruit kun je het Wad op, of je kiest ervoor om via de Eems door Duitsland verder te varen.

- Foto's Westerwoldse Aa