Winterstalling - Boot uit het water

In de winter is het aan te raden je boot uit het water te halen. Ook onder de waterlijn heeft de boot namelijk veel onderhoud nodig. Zorg dat er niks gaat roesten en dat alles in de (kool)teer, antifouling of coating zit. Vooral langs de waterlijn kan het materiaal van de boot snel aangetast raken, vooral bij stalen boten.

De boot uit het water halen kan bij verschillende watersportbedrijven. Vaak betaal je een vast bedrag waarvoor je boot dan uit het water getakeld wordt, op bokken gezet wordt en na het seizoen weer in het water. In sommige gevallen wordt de onderkant ook nog met hogedruk afgespoten. Onze eigen boot is bij Allround Watersport in Meerwijck (prov. Groningen, bij Zuidlaardermeer) uit het water gehaald, zeker een aanrader !

Nadat je boot op de wal ligt is het belangrijk deze goed schoon te maken onder de waterlijn. Zorg dat er altijd een goede beschermlaag op zit, bijv. coating of antifouling. Tevens zijn belangrijke aandachtspunten het koelsysteem van je boot. Is deze gesloten, zorg dat er antivries of koelvloeistof in komt anders heb je kans dat bij vorst je koelsysteem het begeeft. Is het koelsysteem niet gesloten, zorg er dan voor dat alle water er ook echt uit gaat. Bevroren water zet uit, dus ga maar na wat er gebeurd als het vriest ! Hou ook je watertank in de gaten en andere tanks met vloeistoffen !