Zuidlaardermeer

Max. diepgang: 1.30 meter
Provincie: Groningen en Drenthe
Jachthavens aan het meer: 6 stuks (o.a. Rietzoom en Allround Watersport)
Beheer: Groninger Landschap
Internet (WiFi): Nee


Het Zuidlaardermeer is voor een deel gelegen in de provincie Groningen en voor een deel in Drenthe. Het meer is ruim 540 hectare groot en is tussen de 8000 en 5000 jaar geleden ontstaan door het optreden van eb en vloed in de Hunze, een rivier die dwars door het meer loopt. Op de bodem van het Zuidlaardermeer wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan want naar het blijkt bevindt zich er een oude weg. Ook worden er keien gevonden.

Het Zuidlaardermeer wordt o.a. gebruikt door zeilers en recreatievaart. Beroepsvaart zul je er niet vinden; het ligt niet in of aan een doorgaande (grote) vaarroute. Daardoor is het er relatief rustig en bij de andere groepen erg in trek.

Aan de oost-zijde van het meer is het Noordlaardervaartje te vinden die, hoe kan het ook anders, naar Noordlaren loopt. Aan de noordkant is een recreatiestrand, het strand van Meerwijck. Vooral zomers is dit een geweldige toeristische trekpleister. Het Zuidlaardermeer wordt onderhouden en beheerd door Stichting "Het Groninger Landschap".